Skutečný potenciál vitamínu C
Skutečný potenciál vitamínu C
Vitamín C je životně důležitý, vždy je lepší prevence než řešení nemocí, ale názory na dávkování se hodně rozchází.
Např. brambory obsahují mnoho vitamínu C - 15 mg se slupkou ( střední velikost brambory) , což je polovina denní dávky pro dospělého.
Brambora také obsahuje železo a vitamín C podporuje vstřebávání železa, tělo si neumí vytvořit zásoby, proto ho musíme dodávat denně a nadměrné množství není nebezpečné - tedy nelze se jím předávkovat, protože je to vitamín rozpustný ve vodě.
Vitamín C je důležitý pro biochemické procesy
- jako antioxidant - proti stárnutí buněk, je to elixír života
- prevence kardiovaskulárního onemocnění, reguluje krevní tlak a podporuje správnou funkci cév
- podporuje syntézu kolagenu - pojivové tkáně, a tím urychluje hojení ran, poranění a pružnější pokožku
- podporuje metabolismus železa a kyseliny listové, železo je nutné pro červené krvinky a absorpci vápníku
- reguluje biologické procesy
- je důležitý při syntéze aminokyselin
- chrání před zátěží těžkých kovů
- podporuje imunitní systém - stimuluje bílé krvinky, aby ničily patogeny
- prevence s nádorovými onemocněními
- celkově nás chrání před řadou nemocí
- zpomaluje proces stárnutí a podporuje „pevné nervy“
- regeneruje a podporuje účinek vitamínu E - konzumace dohromady je skvělá synergie + vitamín D - velmi účinná kombinace pro dobrou kondici organismu
- bojuje s volnými radikály
- 300 mg/ denně vitamínu C prodlouží život až o 6 let
- podporuje léčbu zeleného i šedého zákalu
- zvyšuje tvorbu lymfocytů - podpora proti nachlazení
- proti krvácení dásní a paradentóze
- podporuje metabolismus tuků a steroidů
- dodává energii pro správné fungování buněk těla
- snižuje hladinu glukózy v krvi
Volné kyslíkové radikály - molekuly s jedním elektronem - narušují buňky ( až 10 tis. napadení denně volnými radikály) - způsobují řadu nemocí a právě antioxidanty je likvidují.
Zdroje vitamínu C
- přírodní vitamín obsahuje spoustu dalších cenných látek - fytonutrienty
- syntetický vitamín C není komplexní - to je nejdůležitější rozdíl mezi 100% vitamínem C a syntetickým, protože nesplní 100% využití vitamínu C pro tělo
- musíme ho mít komplexní, jinak v těle nefunguje tak, jak má (je to jako luxusní mercedes bez kol)
- syntetický vitamín má vedlejší účinky - způsobuje ledvinové kameny
- vitamín z přírody je nejlepší
- Vita C je jediný na světě, který neobsahuje žádné konzervanty a je opravdu komplexní - čistá příroda
- nemá žádné vedlejší negativní účinky
Acerola 1000 - 4500 mg / 100 g ovoce
Camu camu 900 - 5000 mg / 100 g ovoce
Šípky 250 - 800 mg / 100 g ovoce